Bjørn Eidsvåg og Vestlandsfanden i Sauda

Grethe Svensen Vigdis Eidsvåg Reidar Brendeland Bjørn Eidsvåg © Per Ole Hagen

This blogpost will be in Norwegian because it is mostly for the Norwegian audience. Sauda is the place where Bjørn Eidsvåg and Reidar Brendeland, the leader of the band Vestlandsfanden grew up. It is also the town where I spent ten years from 1961 to 1971, and where I started playing music. On Friday May 24th Vestlandsfanden, Bjørn Eidsvåg and many other artists from Sauda  played a concert there together during the yearly local festival Saudadagane.

Bjørn Eidsvåg © Per Ole Hagen

Sauda har tre store navn innen kunst og kultur, pluss noen brukbart store. Bjørn Eidsvåg, Reidar Brendeland og Kjartan Fløgstad rager over de fleste, mens Grethe Svensen og Vigdis Eidsvåg også har gjort seg godt bemerket med plateutgivelser og musikkarrierer. I forbindelse med Saudadagene 2013, spilte alle fra samme scene, og det ble en stor suksess.

Reidar Brendeland Bjørn Eidsvåg © Per Ole Hagen

Programmet var lagt opp med en konsert hvor Bjørn Eidsvåg, Grethe Svensen, Vigdis Eidsvåg, Reidar Brendeland og Nilsemann (Nils Kristen Herheim) spilte sine mest kjente låter, deretter var det forskjelige duettkombinasjoner, før den store finalen med fellesnummer. Bandet besto av Saudamusikere, de fleste utflyttede, med blant annet den utmerkede gitaristen Ben Basgård. Etter konserten spilte Vestlandsfanden opp til dans.

Ben Basgård © Per Ole Hagen

Det store teltet ved musikkpaviljongen i Sauda var utsolgt, over 1200 billetter ble revet bort. Det er i seg selv imponerede i en by med rundt 5000 innbyggere. Men de fleste regnet nok med at dette var en konsert som ikke kommer til å bli gjentatt på en stund, og aldersspredningen blant publikum var da også meget stor – fra pur unge til folk godt over 80.

Bjørn Eidsvåg © Per Ole Hagen

Uansett bredde i artister, er Bjørn Eidsvåg den største av de som opptrådde. Selv om alle til de grader hadde hjemmepublikum, ble det ekstra applaus da han kom på scenen. Som liveartst har Bjørn aldri vært spesielt spennende å se på, men han har en så god låtkatalog at det ikke spiller noen rolle. Kveldens band var også på et svært høyt nivå, og kompet Bjørn på en utmerket måte.

Grethe Svensen © Per Ole Hagen

Grethe Svensen er en artist som hadde suksess på 90-tallet med sin egen soulinspirerte stil. Det har vært stille rundt henne en stund, men for to år siden var hun med i Melodi Grand Prix, og hun har nettopp gitt ut en singel, What Do you Want Me To Do som viser en moden og sikker artist med et elektronikainspirert arrangement. Låten kan du høre her. Som sceneartist er hun også meget rutinert, og hun fikk velfortjent applaus for sine låter.

Vigdis Eidsvåg © Per Ole Hagen

Vigdis Eidsvåg er søster til Bjørn, og har sin egen sangkarriere med to CD-utgivelser bak seg. Vigdis har en mørk og behagelig stemme, og låtene hennes er personlige og med gode tekster. Det er også morsomt å høre familielikheten med Bjørn, både i låtene og i frasering.

Nilsemann © Per Ole Hagen

Nilsemann er en lokal artist i Sauda, og han gjorde en god jobb med å binde hele konserten sammen. Låtene hans er gode, med fokus på det nære og lokale.

Reidar Brendeland © Per Ole Hagen

Vestlandsfanden er Reidar Brendeland og også bandet hans. Reidar har spilt i 45 år, og bandet Vestlandsfanden har eksistert i 34 år. Som liveband er de meget dyktige, og holder et høyt tempo på konsertene sine. Samtidig er Reidar en låtskriver som har laget noen av våre klassikere – Plommer i Hardanger, Siste dans på Folkets Hus og Sauda er låter som ar blitt folkeeie.

Bjørn Eidsvåg © Per Ole Hagen

Konserten ble selvsagt avsluttet med Saudasangen, hvor alle artistene var på scenen. I originalen er Bjørn Eidsvåg med på vokal, og det var vill jubel i salen da sangen ble fremført. Rett før avslutningen kom ordføreren i Sauda opp på scenen og utnevnte Bjørn til æresborger i Sauda. En hyggelig og meget velfortjent utnevnelse.

Vestlandsfanden © Per Ole Hagen

Etter en kort pause med omrigg på scenen og i teltet, startet Vestlandsfanden sin økt med et drivende show i halvannen time. Bandet har stt eget sound, med et tight komp og Reidar Brendelands stemme og låter i sentrum, blandet med Ivar Woxmyhrs fele og fløyte. Personlig er min favoritt Siste dans på Folkets Hus, en låt som beskriver mye av min egen oppvekst i Sauda.

Ivar Woxmyhr © Per Ole Hagen

For de som er interessert i å lese mer om noen av disse artistene og om musikkmiljøet i Sauda på 60-tallet da både Bjørn EIdsvåg og Reidar Brendeland startet som musikere, ligger det en egen sak på bloggen som er hentet fra Sauda Sogelags årsskrift i 2010.

Grethe Svensen © Per Ole Hagen

Vestlandsfandsen © Per Ole Hagen

Grethe Svensen © Per Ole Hagen

Alle bilder er © Per Ole Hagen og må ikke kopieres, lastes ned eller brukes uten skriftlig tillatelse.

5 thoughts on “Bjørn Eidsvåg og Vestlandsfanden i Sauda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.